ENLIGHTENED
Turvattomuuden tunteen hinta
Olen kevään ja kesän aikana pysähtynyt useamman kerran pohtimaan turvattomuuden tunteen hintaa organisaatioille ja yksilöille. Tai ehkä tarkemmin sanottuna hintaa, jonka organisaatio ja yksilö maksaa siitä, että turvattomuuden tunteet salataan niin itseltä kuin muilta. Tai vielä pahempaa, ne ohitetaan työpaikalle kuulumattomina.
Totuus on, että me ihmiset olemme AINA ja erityisesti yksin jäädessämme pieniä, turvattomia ja haavoittuvia. Syvimmiltämme olemme laumaeläimiä ja meihin on sisäänrakennettuna yhteyden tarve, kuulumisen ja nähdyksi tulemisen tarve. Kun turvattomuuden tunne nostaa päätään, alkaa tapahtua ihmeellisiä asioita. Olemme valmiita tekemään vimmatusti suhdetyötä – varmistamaan, manipuloimaan, kontrolloimaan, vaikuttamaan, lobbaamaan, mukautumaan, pelaamaan valtapelejä, kampittamaan kaveria, klikkiytymään jne. – vain saadaksemme lisää varmuutta kuulumisestamme. Teemme silloin itseasiassa kahta työtä: sitä, josta meille maksetaan ja sitä jolla varmistamme selustamme, oman kuulumisemme. Mitä tuhlausta!
Jos turvattomuuden tunteet voidaan kohdata ja niistä voidaan avoimesti keskustella, vapautuu salailemiseen, peite- ja varmistelutoimiin sitoutunut energia täysimääräisesti varsinaiseen työhön. Tarve tuplatyölle poistuu ja organisaation tehokkuus kasvaa.
Bréne Brownin sanoin:”Leaders must either invest a reasonable amount of time attending to fears and feelings or squander an unreasonable time trying to manage ineffective and unproductive behaviour”.
Mitä olet mieltä? Keskustelen aiheesta mielelläni kanssasi lisää, otathan yhteyttä.
Lämmöllä, Annika
p. 044 7111403, annika.vilkki@systemsenlightenment.com


Kokeile meitä!

Aloitetaanko workshopilla systeemisen ymmärryksen ytimeen?
