ENLIGHTENED

Miten minusta tuli SE:läinen by Teemu Tuuli

Onko halu suoriutua työelämässä hyvin, edetä uralla ja menestyä pelkästään hyve vai voisiko se olla myös hälytysvalo auton kojelaudassa? Tähän kysymykseen kannattaa ehkä pysähtyä. Minä en itse ollut oikeastaan koskaan kysynyt, että miksi halusin ja sain lisää vastuuta, asemaa ja no, tietysti myös palkkaa. Se oli tietyllä lailla minulle itsestään selvää, kuten hengittäminenkin. 

Toki kysymys on myös provosoiva. Tarkoitukseni ei tietysti ole sanoa, ettei menestystä tarvita. Menestymisen uudelleenmäärittelyä hyvin usein kuitenkin tarvitaan. Nyt kertyneen kokemukseni perusteella uskallan sanoa, että useimpien meidän johtajina toimivien sisällä liikkuu joskus ajatuksia ja tuntemuksia, että onko minusta tähän, en tee riittävästien osaa tarpeeksi, näkevätkö muut, että en suoriudukaan ja hylkäävätkö he minut sitten jne. Mistä nämä ajatukset sitten kertovat? Eikä se ole edes ainut kysymys. Näen oleelliseksi sen, että miten näitä kysymyksiä pystymme ja uskallamme kohdata. Ehkä sanoa niitä jossain jopa ääneen ja huomata, että en olekaan pohdintojeni kanssa yksin. 

Minä olen itse näitä miettiessäni ja tunnustellessani vaihtanut työpaikkaa, masentunut – toisenkin kerran – ja jäänyt sairaslomalle, juossut tunnetta karkuun (samalla saanut kipitettyä muutaman maratoninkin), saanut aikaan identiteetti- ja aviokriisin ja keksinyt vaikka mitä piilopaikkoja ja selityksiä. Lopulta kuitenkin olen joutunut ottamaan lakin kouraan ja kääntymään näitä asioita kohti. Ja oppinut ennen kaikkea, että yksin ei tästä kaikesta tarvitsekaan selvitä. 

Minua on matkan varrella alkanut todella kiinnostaa, että mikä on hyvinvoivassa ja menestyvässä organisaatiossa tai yhteisössä oikeasti merkityksellistä? Ajattelen, että koskaan vaikeimpia asioita eivät ole tekniset tai tiedolliset asiat, vaan todellinen menestys rakentuu aina ihmisten välisistä suhteista. Me kaikki olemme jo syntyessämme osa perhesysteemiämme. Meillä on oma tapamme toimia, eikä se useimmiten ole kovin tiedostettua. Aina ihmisyhteisöön liittyessämme tuomme sinne itse jotain, mutta myös nopeasti opimme olemassa olevat tavat, mallit ja lojaliteetit – sitä kutsutaan kulttuuriksi. 

Huikeaa on, että näitä asioita voidaan tehdä näkyviksi kokemuksellisin keinoin ja siten myös vaikuttaa niihin! Se inspiroi minua suuresti ja siksi minä olen nyt töissä Systems Enlightenmentillä. Meidän missiomme on auttaa organisaatioita palvelemaan paremmin ihmisiä ja elämää! Yksin voi juosta nopeasti, mutta yhdessä pääsee pitkälle.

Teemu Tuuli business casual

Kokeile meitä!

Aloitetaanko workshopilla systeemisen ymmärryksen ytimeen?